Un bucovinean care poate ajunge fotbalist

7.06.2015

Un inimos iubitor al sportului, profesorul de Educație Fizică și Sport,  director la Școala Gimnazială Mitropolit Iacob Putneanul din comuna Putna, județul Suceava, Ciprian Crețan organizează o competiție sportivă FESTIVALUL ZILELE SPORTULUI ȘCOLAR – EDIȚIA a-XV-a, care se va desfășura pe durata a trei zile și care, în trecut, reușea să capteze atenția a peste  1000 de copii la fotbal,  atletism, handbal, tenis de masă, badminton, șah, tenis de câmp atât pentru băieți cât și pentru fete. Pentru noi, profesorii antrenori  de la catedra de fotbal de la LPS SUCEAVA , a constituit un deosebit prilej de a descoperi noi talente, activitate de selecție fiind un aspect esențial în activitatea noastră. Un rol important în participarae noastră la această acțiune, a  constituit-o faptul că directorul fusese coleg de facultate cu bunul  meu prieten  prof. Marius Lup, la Facultatea de Științe ale Mișcării, Sportului și Sănătății Bacău.

Ținând cont că în anul acela urma să mă ocup de copiii care trebuiau să treacă în clasa a V-a, iar Marius de copiii de clasa a VI-a ne-am împărțit ,,teritoriile unde urmau să-și dispute copiii meciurile. După ce am urmărit o serie de jocuri la cei de clasa a IV-a, chiar notându-mi o serie de copii care mi-au plăcut , ei jucând 5×5 pe teren redus, am hotărât să merg și la terenul unde jucau elevii din clasele 5-8. Când am intrat pe teren mi-am pus mâinile în cap câtă puzderie de copii am văzut. Nu-mi venea să cred, zeci, sute de copii. Ajung la unul din cele două terenuri unde colegul meu chiar arbitra un meci la clasele 5-6 și văd o mogâldeață care după ce primește o pasă în adăncime, face preluare pe piept și din foarfecă laterală șutează spre poartă.

-Cine-i ăsta?, îmi întreb colegul.

-Ăla de care ți-am zis la telefon.

Marius, cât timp a mai arbitrat, a mai urmărit copiii l-a văzut pe ”pitic”, m-a sunat și mi-a zis că este unul de 2004, clasa a IV-a, dar care joacă cu cei de a  V-a și a VI-a. La sfârșitul meciului amândoi ne-am apropiat de el și cum de regulă procedăm au început întrebările.

Cum te cheamă, anul nașterii, școala, clasa, cum îi cheamă pe tata, mama, frați, surori, unde lucrează părinții și bineînțeles ”Nu ai vrea să vii la LPS Suceava să joci fotbal, vei veni în clasa a V-a, iar eu voi fi diriginte, i-am enumerat o serie de jucători pe care i-am promovat de-a lungul timpului atât eu cât și Marius (Onciu Marius – FC Ceahlăul, Homneac Tudor –FC Botoșani, Ciucur Alexandru – Pandurii Tg. Jiu, Serediuc Tiberiu – Ș.F. Gică Popesu, la echipa națională U 19, Florin Plămadă – FC Botoșani, Petrolul Ploiești, Luca Mihai și Dorian Andronic – FC Vaslui și loturile naționale și alții). Copilul încântat, rămânând să comunic cu părinții și să vedem ce vom face .

Ne-a plăcut băiatul mult. Am văzut ceva, chiar interesant la un copil de 11 ani execuția de atacant, alerga mult, se informa, e născut în zodia SCORPION – ca mine, ca Shevchenko, Chivu.

Obiectiv  realizat pentru mine, Marius a găsit și el niște copii care îi completau grupa așa că am mulțumit gazdei și ne-am întors la Suceava.

Această acțiune s-a dovedit rodnică în timp, deoarece din acei copii depistați de Marius acum evoluează la echipa de Liga a III-a, CSM Bucovina Rădăuți.

           Am discutat cu părinții care au fost de acord să-l aducem pe Cîrstean George Gabriel (născut 30.10.2004) la LPS Suceava în clasa a V-a, de asemenea cu domnul director Radu Ioan, fost jucător și antrenorul care a promovat în 1996-1997  Foresta Fălticeni  prima dată în divizia A,  așa că la începutul anului școlar 2015-2016 devine lps-ist cu acte în regulă.

Am început anul școlar 2015-2016, Gabriel stătea la cămin, învăța surprinzător de bine pentru un băiat venit de la țară, de la Școala Gimnazială Bivolărie (7,5 km de mănăstirea Putna), așa că l-am numit șeful clasei, terminând clasa a V-a cu premiul I. Șeful clasei este și acum în clasa a X- a, 6 ani la rând , terminând toate clasele V-IX  premiant fapt pentru care sunt mândru de acest lucru, cu atât mai mult pentru că provine dintr-o familie cu 4 copii, un băiat și trei surori mai mari.

   Problemele  financiare cu care se confruntă familia, m-a  determinat să discut cu conducerea unității școlare  să i se acorde un sprijin financiar, ce constă în suportarea de către liceu a cazării și mesei pe durata anului școlar. În toți acesti ani de când este la Suceava, Găbițu a reușit să ajungă la un nivel ridicat pe plan educațional, dar și pe linie sportivă. Toți sportivii de la secția fotbal și nu numai, îl știu pe Gabi ca un jucător foarte bun, tehnic, curajos reprezentativ  la grupa Under 17 . Încă din 2015 este legitimat și a evoluat în toate competițiile în care echipa era angrenată fiind permanent golgheterul sau responsabilul cu pasele decisive. Fiecare etapă prin care a trecut l-au transformat într-un jucător esențial al  echipei, calitățile pe care le are determinându-mă să-l numesc și căpitan de echipă.

           Șase  ani șeful clasei, șase ani căpitan de echipă cred că poate spune multe despre acest tânăr care visează să ajungă fotbalist profesionist. Succesul echipei se datorează în mare măsură și lui Gabi, prezența la faza Sferturi de finală a Campionatului Național Under 15 de la București, prestațiile sale fiind apreciate fiind convocat și la o acțiune a lotului național U 15, desfășurată la Târlungeni în anul 2019. De asemenea în fiecare an a fost nominalizat în topul primilor 10 sportivi ai secției de fotbal (dintr-un total de cel puțin 300 de jucători). Așteptăm ca evoluțiile sale să fie remarcate de antrenorii echipelor de seniori care cu siguranță vor aprecia calitățile jucătorului dorindu-ne în viitor un transfer la un club reprezentativ.

Acum, în 2021 noi îl considerăm o valoare, care sperăm să nu se piardă, deoarece fotbalul românesc are nevoie de un asemenea jucător tehnic, inteligent, curajos, cu determinare, bucovinean la origine un urmaș demn al Marelui Ștefan cel Mare.

 

Articol scris de: prof. Ovidiu Murariu

Total
0
Shares
Related Posts