Turul județului la fotbal | LPS Suceava – o generație de viitor

Sorții ne-au adus în acest weekend pe unul dintre cele mai frumoase terenuri din județ, cel al Liceului cu Program Sportiv Suceava. 

Am vorbit în nenumărate rânduri despre LPS Suceava în cadrul articolelor de pe GalbenVerde.ro și a emisiunilor realizate la NEst-TV Channel și de fiecare dată am dat ca exemplu echipa de care se ocupă antrenorii Marius Lup, Răzvan Bîgu și Claudiu Sevaciuc. Deși în iarnă cei de la LPS Suceava au rămas fără șase jucători de bază, patru dintre ei au făcut pasul către Foresta Suceava, unul către Bucovina Rădăuți, în timp ce altul a ajuns la Moldova Drăgușeni, în acest joc nu s-a observat lipsa acestora.

Una peste alta, nici bine nu mi-am revenit duminică dimineața de la nunta colegului nostru de la GalbenVerde.ro, Ștefan Ghidersa, că de la ora 13:00 trebuia să fiu prezent alături de ceilalți colegi ai mei pe terenul de la LPS Suceava (spun ceilalți pentru că ar fi trebuit să fim mai mulți, însă unii au rămas să mai ”petreacă” 🙂 )

Revenind la joc, LPS Suceava a realizat probabil una dintre cele mai mari surprize ale etapei în Liga a IV-a învingând-o pe Siretul Dolhasca, o echipă cu pretenții, dar și cu jucători experimentați și cunoscuți fotbalului sucevean cum ar fi Constantin Ferariu sau Tudor Homneac. Înaintea acestui joc cei de la LPS Suceava ocupau locul al zecelea în clasament, în timp ce Siretul Dolhasca se afla pe poziția a cincea.

Desfășurarea jocului 

În minutul 4, oaspeții își crează o oportunitate de gol prin Constantin Grădinaru care din câțiva metri trimite cu capul peste poartă. În minutul 15, LPS Suceava crează o fază de ligă superioară, iar din câteva pase consecutive, mingea ajunge la Dumitru Baicu care deschide scorul. Câteva minute mai târziu, Dumitru Baicu putea face dubla, însă lovitura sa de cap este parată de Angel Băiceanu. În minutul 25, Marius Ciobanu lovește mingea cu capul, însă Sebastian Cozma se opune egalării. Trei minute mai târziu, în careul oaspeților a avut loc o fază controversată, Nicolae Parasca a căzut în careu în urma unui duel cu un adversar, însă centralul lasă jocul să continue spre nemulțumirea celor de pe banca LPS-ului. În minutul 31, Dumitru Baicu face dubla în urma unei alte faze frumoase reușită de jucătorii lui Marius Lup și Răzvan Bîgu. Asist reușit de Vasile Sahlean un alt jucător care mi-a atras atenția din echipa LPS-ului, acesta fiind totodată și ”veteranul” echipei din primul ”11” (19 ani). Două minute mai târziu, cei de la Dolhasca reduc din difernță prin Marius Ciobanu în urma unei pase de la Tudor Homneac. LPS putea să intre cu un avantaj de două goluri la pauză în minutul 38, când același Dumitru Baicu trimite spre poarta oaspeților, însă portarul se opune golului. La pauză, scor 2-1 pentru LPS Suceava.

Repriza a doua începe cum nu se putea mai bine pentru LPS Suceava, dacă în prima repriză li s-a refuzat un penalty, în minutul 55, Darius Depa se distrează în careul oaspeților după câteva driblinguri, fiind faultat de Sergiu Sava, iar centralul nu ezită de această dată și dictează penalty. Vasile Sahlean înscrie de la punctul cu var, iar scorul devenea 3-1. În minutul 60, nou-intratul, Silviu Sava dă speranțe formației din Dolhasca, după ce acesta a recuperat o minge la 40 de metri de poarta adversă și a sprintat apoi către poarta LPS-ului șutând de la 16 metri, însă fără șanse pentru Sebastian Cozma, 3-2. Sergiu Beclea putea aduce egalarea un minut mai târziu, însă Sebastian Cozma a parat superb mingea trimisă de jucătorul oaspeților, o minge pe care scria ”Gol”. În minutul 65, norocul este încă o dată de partea LPS-ului, Constantin Ferariu și Marius Ciobanu fiind protagoniștii unei noi șanse de gol, însă ultimul trimite la o palmă pe lângă poartă cu vârful ghetei. Sebastian Cozma iese din nou la rampă cu o paradă în minutul 69, Mihai Grădinaru trimite un șut aproape de vinclul porții gazdelor însă goalkeeper-ul LPS-ului face o repriză incredibilă. Sorin Camilar putea decide soarta jocului în minutul 88, însă acesta trimite puțin peste poarta oaspeților. Replica oaspeților a venit în minutul 92 prin Silviu Sava, dar nici de această dată nu a fost cu noroc pentru Dolhasca. În minutul 93, Marius Puha își lasă echipa în 10 oameni, iar Dolhasca a beneficiat de o lovitură liberă care putea să le aducă egalarea. Constantin Ferariu execută, dar și de această dată Sebastian Cozma devine erou pentru echipa sa.

MVP-ul formației LPS Suceava

Mi-a fost greu să aleg MVP-ul în acest joc, toți jucătorii au avut un merit important pentru această victorie, deși alegerea noastră a fost într-un final cea a lui Dumitru Baicu, menționez faptul că și Sebastian Cozma a făcut un joc foarte bun.

Dumitru Baicu are 18 ani și este protagonistul a două goluri în acest joc și oarecum ironia sorții face ca acesta să fie originar din Dolhasca. Totodată, Dumitru Baicu a devenit al doilea jucător de etnie romă din cadrul proiectului ”Turul județului la fotbal” care reușește să devină MVP-ul jocului pentru echipa câștigătoare a acestui proiect. Cu siguranță, vom mai auzi despre în viitor și despre alți jucători ai LPS-ului care vor face pasul către formații din eșaloane superioare, de câțiva dintre aceștia v-am povestit în acest articol.

Imaginea zilei în fotbalul județean

Tudor Homneac (CSO Siretul Dolhasca) împreună cu fiul său.

Lotul formației LPS Suceava pentru acest joc

Primul ”11”

 1. Sebastian Cozma (goalkeeper)
 2. Dumitru Manolea (căpitan)
 3. Vasile Sahlean
 4. Darius Depa
 5. Marius Puha
 6. Dumitru Baicu
 7. Florin Floriștean
 8. Nicolae Parasca
 9. Eduard Ciobanu
 10. Paul Vlăduț Cimbru
 11. Ștefan Popa

Rezerve

 1. Ilie Știrban
 2. Ciprian Plăcintă
 3. Sorin Camilar
 4. Florin Cristian
 5. Corneliu Găinariu
 6. Ioan Străjeriu
 7. Alin Cazacu

Banca tehnică

 1. Marius Lup – antrenor principal
 2. Andrei Ițco – delegat
 3. Răzvan Bîgu – antrenor secund
 4. Claudiu Sevaciuc – antrenor secund

Experiența de astăzi

Este a doua oară când am vizitat-o în acest sezon pe LPS Suceava (o dată în tur, iar a doua oară în această rundă în retur) și sperăm să vedem rezultate cel puțin la fel de bune și în sezonul viitor. Jocul de astăzi, ca iubitor al fotbalului sucevean, îmi dă speranțe că pe viitor Suceava va avea o echipă capabilă să ajungă din nou pe prima scenă a fotbalului românesc. Cu atât mai mult mă bucur să văd că LPS Suceava este o echipă a cărei medie de vârstă este undeva la 17 ani. LPS Suceava are un proiect ambițios, iar în cazul în care s-ar realiza și alte investiții pe stadionul sintetic al LPS-ului, cu siguranță acolo ar putea fi o bază importantă a fotbalului sucevean. Țin să-i felicit încă o dată pe jucătorii LPS-ului pentru evoluțiile foarte bune pe care le iau, dar și celor care s-au ocupat până în prezent de acești tineri de perspectivă.

Susținuți de Primăria Suceava și de Restaurant Vivendi 

LPS Suceava este în căutare de sponsori pentru a ținti mai sus. În momentul de față deplasările sunt suportare de conducerea liceului, a restaurantului Vivendi și a primăriei Suceava. Sunt convins de faptul că acești copii merită mult mai mult, iar pentru ca rezultatele să fie în continuare la fel de bune, firmele locale ar trebui să ia exemplul celor de la Restaurant Vivendi și să-și îndrepte atenția și către fotbalul mic.

O galerie foto realizată de Gabriel Mihai în cadrul meciului

În weekend-ul care urmează ne revedem pe un alt stadion din județ, tot ce trebuie să faceți este să votați în cadrul poll-ului săptămânal de pe pagina de facebook, iar noi vom merge acolo unde dumneavoastră veți decide pentru că așa putem face mare fotbalul mic.

Articol scris de: Adrian Negru

Sursa foto: Gabriel Mihai

Total
0
Shares
Related Posts