Părerea unui simplu sucevean

În ultimele luni, de fapt începând cu deja faimoasa conferință de presă a trio-ului Clim – Bordeianu – Goian, s-au format două tabere printre suporterii lui ACS Foresta Suceava. Unii au rămas ca și până atunci, suporteri ai echipei și de fapt ai Sucevei, iar alții și-au schimbat modul de a fi, alegând mai mult sau mai puțin un boicot, sau un fel de boicot. Pentru prima categorie contează în primul rând echipa și orașul (poate chiar județul) pe care îl reprezintă, pentru ceilalți contează doar că Ciutac Junior și compania încă mai există la cârma echipei.

În ce privește ce s-a întâmplat înainte de acea conferință de presă, adică barajul cu Ceahlăul Piatra Neamț, părerile sunt și aici împărțite. Unii încă sunt convinși că FSV s-a lăsat bătută cu intenție, alții că pur și simplu s-a întâmplat ca Ceahlăul să căștige al șaptelea meci dintre cele două echipe și probabil mai sunt și oameni care nu știu ce să creadă. Eu sunt CONVINS că jucătorii au jucat pe bune. Nu știu ce o fi fost la nivel de conducere sau primărie, dar principalii actori au jucat pe bune. E opinia mea și până nu o să aud cu propriile urechi, cu subiect și predicat pe jucătorii echipei că au lăsat-o ei intenționat mai moale nu o să mi-o schimb. Nu cred că Niga plângea la sfârșitul meciului de la Piatra Neamț pentru că tocmai blătuise. Cred că a simțit cam ce am trăit și eu, adică supărare, frustrare, uluire chiar. În zilele de după meci mi-am zis că forma de moment a făcut ca FSV să nu promoveze. Acum nu mai sunt așa sigur, în sensul că acum consider că antrenorul a făcut diferența. Parcă privind cu alți ochi meciurile acum, mai ales returul, cred că experiența lui Pustai a fost principalul factor al eșecului nostru, nu valoarea echipelor trimise în teren. Știu că Dorin Goian e de-al nostru, îi doresc tot binele în viitor, dar așa par lucrurile. Ceahlăul nu a jucat strălucit în atac, dar modul cum s-a apărat și cum a anihilat echipa pietreană orice atac al Sucevei mă face să cred că e mâna antrenorului.  Poate unii (mai ales fanii nemțeni, dacă o citi vreunul acest articol) o să zică că e meritat succesul CPN. Deși pot părea subiectiv, totuși nu cred. Suceava a fost mereu aproape de promovare, s-a tot înecat la mal în ultimii ani, Suceava merită mai mult decât Piatra Neamț fotbal (în sensul că la Piatra a tot fost fotbal de calitate în ultimii 30 de ani, ar trebui să fie rândul altora). FSV de anul trecut merita mai mult (a căștigat seria, a fost pe primul loc în 26 din 27 de etape, CPN fiind singura echipă necâștigătoare de serie care a promovat). Tot duelul de anul trecut mi se pare ca o cursă în care un alegător ia avans încă de la început, se menține confortabil acolo, însă în ultimii metri vine cineva din spate și câștigă el, acesta din urmă fiind chiar nebăgat în seamă pe la jumătatea cursei.

În ce privește pe cei trei crai, acești proprietari ai clubului, sunt doar două variante.  Ei sunt ori cei mai slabi sau printre cei mai slabi manageri care pot exista la o echipă, ori sunt ceea ce cred mulți despre ei, adică un fel de băieți care iau bugetul echipei ca pe un buzunar propriu.  Să zicem că e prima variantă, că sunt pur și simplu incompetenți. Lucrurile par simple la echipa asta. Îți dă primăria anual 10 lei, mai aduni de pe le sponsori 2 lei, deci 12 lei pe sezon. Eu, un om simplu, aș zice ca dacă am 12 lei, păi 12 cheltuiesc. Dacă domnii aceștia sunt corecți , cum naiba s-au adunat atâtea datorii ? De ce nu s-au încadrat în acei 12 lei ? Cum pot explica propriul management defectuos ?

Dacă e să vorbim de a doua variantă, lucrurile sunt și mai urâte. Nu o să vorbesc de ce se zice că au făcut, de cum au făcut. Mintea mea de om corect ( sau măcar de om care încearcă mereu să fie corect) nu mă poate duce în a-mi imagina ce potlogării s-ar fi făcut. Iar dacă mai pui aici și faptul că se poartă urât și neprofesionist cu jucătorii sau cu  foștii jucători……Rușine lor.

Despre noii proprietari nu am ce zice. Nu știu dacă aceștia există, dacă sunt în stare să țină echipa, sunt numai necunoscute.  Menționez doar că în această vară a existat un nivel de nepăsare demn de recorduri al oficialilor FSV față de suporteri. Nu știm cine vine la echipă, cine pleacă, cine conduce de fapt, ce urmează, nu știm cine sunt și de unde au venit noii jucători, nu ni se zice nimic. Nu mi s-a părut niciodată FSV un club care să aibă un nivel de comunicare perfect cu fanii, dar ce s-a întamplat vara aceasta și încă se întamplă e de o NESIMȚIRE imensă.

Echipa a început bine, dar FSV a jucat cu două dintre cele mai slabe echipe ale sezonului trecut, cu o echipă venită din județeană și cu Șomuz Fălticeni, o echipă de mijlocul clasamentului sezonul trecut, meci mai degrabă pierdut de oaspeți decât câștigat de FSV. Lucrurile par bune, dar e doar o aparență. Cu actualul lot, echipa poate termina sezonul regulat pe unul din primele patru locuri (dacă nu apar accidentări sau suspendări), dar să ajungă la baraje pare destul de greu, iar de promovare nu se poate discuta acum sub nicio formă. Sunt datorille care apasă, e și lotul mai subțire decât cel din sezonul trecut. Nu poți ști ce va fi în viitorul apropiat. Nu există nici măcar certitidinea că va încheia sezonul pe teren și că nu se va repeta istoria din 2010 a Cetății Suceava.

O soluție, o idee ce s-a vehiculat, ar fi înființarea unei noi echipe. Asta ar însemna să pornești din liga a cincea, deși această echipă, fiind a mun. Suceava, ar putea primi tratament preferențial (ar fi corect ???) și să înceapă din liga a patra. Ar sta cel puțin un an acolo și când ar ajunge în liga a treia i-ar trebui alt timp pentru acomodare până ar avea puterea de a promova. Oricum o iei, în cel mai bun caz tot ar fi 2-3 ani fără liga a doua.  Echipa ar avea bugetul, cea mai mare parte din el, tot de la primărie, că doar nu ar veni chiar acum cele mai mari firme din județ să bage bani în fotbal. Ar fi cam ca la FSV, doar cu altă conducere. Nu știu care soluție e mai bună, doar că în ambele variante nu pupă mun. Suceava echipă în liga a doua prea curând. E mai ușor să se repare gaura de la FSV (ideal cu altă conducere) sau să se înceapă un proiect de la zero?

O să închei cu ideea pricipală, ce aș vrea să transmit, de fapt, în acest text.  Scriu aceste rânduri pornind de la ce s-a întâmplat, în special la meciul cu CSM Vaslui.  Pentru cine nu știe, la sfârșitul meciului, terenul a fost invadat de copii. Jucătorii au fost luați în brațe, cu unii s-au făcut selfiuri , mai ales Chika a părut a fi principala vedetă. Chiar și la meciul cu Șomuz au fost destul de mulți copii. M-a trecut un sentiment de bucurie sau de speranță, nu știu nici eu de ce și ce a fost de fapt. Știu doar că la ieșirea din stadion m-am gândit că acei copii nu boicotează echipa cum o fac unii adulți.  Pentru ei nu contează Ciutac Junior sau cine e șeful, dacă cineva e hoț sau nu. Ei au venit pentru fotbal și pentru Suceava. Poate ei sunt mai buni decât cei mari. Le-aș spune celor care zic că se lasă de tot până nu pleacă cei trei crai următoarele lucruri : Încetezi a mai fi român dacă nu îți place de cine e președinte sau prim-ministru ?  Poți fi dezamăgit, chiar furios pe clasa politică, dar rămâi același indiferent ce vieri sunt la fruntea țării. De ce nu ar fi la fel și la fotbal? De ce nu poți rămâne același suporter indiferent de divizie? De ce contează așa mult cine sunt conducătorii unui club?  De ce trebuie să existe o condiționare de genul ”Până nu pleacă Xulescu sau până nu se întâmplă cutare lucru, eu mă retrag” ?

Vino la stadion. Exprimă-ți (civilizat dacă poți) gândurile pe stadion. Susține jucătorii, strigă-ți oful către cine vrei tu, acuză dacă vrei, speră la ceva mai bun, cere în gura mare respect, cere un stadion.  Cum ar fi ca la un meci să fie stadionul plin și să strigăm mii de oameni că vrem stadion ? Problema cea mai mare asta e. Ca să putem spera vreodată la mai mult decât liga a doua trebuie alt stadion. Areniul de acum o fi drag unora, suntem obișnuiți cu el, însă e o rușine a orașului. Dar asta e altă discuție.

Cu alte cuvinte, un ”Hai Suceava” ar trebui să conteze și să valoreze mai mult decât un ”M**E   X sau Y” .

 

Semnat: un suporter sucevean (de vreme bună, dar din nefericire mai mult de vreme rea)

 

 

 

 

 

Total
0
Shares
Related Posts