Evoluția pe plan fotbalistic – O comparație între orașele Suceava și Botoșani

Rivalitatea dintre orașele Suceava și Botoșani dăinuie de mulți ani în fotbalul românesc. 

Această rivalitate dintre cele două orașe este cunoscută în întreaga Românie. Tot timpul sucevenii s-au declarat că sunt mândri că sunt bucovineni spre deosebire de vecinii botoșăneni, porecliți ”Țara Paielor”. De partea cealaltă botoșănenii îi considerau pe suceveni ca fiind ”bazariști”. La un moment dat, Suceava se lăuda cu un oraș mai prosper din toate punctele de vedere decât Botoșaniul.

Botoșănenii au stat mulți ani în umbra sucevenilor. 

După mulți ani petrecuți în Liga a II-a de cele două formații, în care atât sucevenii cât și botoșănenii au prins sezoane reușite și mai puțin reușite. Într-un final, Botoșaniul a fost cea care a promovat în Liga 1 în anul 2013. Continuitatea lor în prima ligă a fost una de bun augur, aceștia bifând și o prezență europeană. Considerată după desființarea Vasluiul, una dintre cele mai bune echipe ale Moldovei, FC Botoșani a dat lovitura prin diverse transferuri pe urma cărora au câștigat bani frumoși și au investit bani foarte puțini sau chiar deloc. Un caz recent este ex-suceveanul, Cătălin Golofca pe care l-au achiziționat cu suma de 10.000 euro de la defuncta Rapid CFR Suceava și l-au vândut la FCSB cu 400.000 euro.

Botoșanjul se autofinanțează datorită meciurilor din Liga 1. 

La un moment dat, Valeriu Iftimie declarase că un meci acasă cu FCSB sau Dinamo le asigură bugetul pe întreg sezonul. De remarcat faptul că firma ELSACO este unul din susținătorii principali ai clubului, fiindu-i alături din Liga a II-a și până în prezent. Pe lângă transferurile realizate de către botoșăneni, mai există interese și pentru alți jucători, unul dintre aceștia fiind tânărul Moruțan pe care FCSB-ul insistă să-l achiziționeze. Cu banii câștigați din transferuri și sponsori, FC Botoșani își permite să-și plătească jucătorii cu salarii lunare cuprinse între 1500 și 5000 de euro. Spre exemplu, din diverse surse am aflat că sucevenii Plămadă și Mihai Roman câștigă 3000 euro, respectiv 5000 euro pe lună la formația condusă de Valeriu Iftimie.

Cine este vinovat la Suceava pentru situația dezastruoasă în care a ajuns clubul?!

Spre deosebire de alți în care, fosta Rapid CFR Suceava avea un buget mai mic asigurat de primărie, sponsorii nu erau atât de mulți, iar prețurile biletelor erau 5 lei, problemele financiare au existat și atunci însă au putut fi acoperite de cele mai multe ori. Acum, când proiectul Foresta Suceava a pornit la drum cu surle și trâmbițe, cu o conducere și un antrenor care și-a făcut un nume în fotbalul românesc, cu un buget de 17 miliarde lei vechi, cu mai mulți sponsori, dar și cu prețul biletelor dublate, fără a mai insista pe partida din Cupa României cu FCSB.

Probabil o primă greșeală pe care a făcut clubul sucevean a fost legată de cheltuielile pe care nu le-au gândit, așa că au aruncat bani în stânga și în dreapta fără un plan bine stabilit. Tot din diverse surse am aflat că Marius Matei avea un salariu lunar de 9000 de lei în comparație cu salariile de acum 3 ani când Dorin Semeghin avea un salariu de 3600 de lei, fiind de altfel și cel mai mare salariu al jucătorilor echipei.

În urma litigiului cu antrenorii Cristi Popovici și Marius Gireadă, am aflat că cel dintâi avea un salariu lunar de 5000 de lei. Aceste salarii fiind puțin exagerate pentru Liga a II-a atâta timp cât primăria nu-ți asigura un buget mai mare de 17 miliarde lei vechi.

Acum, țap ispășitor nu este neapărat primăria, conducerea clubului a avut datoria de a găsi și un investitor privat pentru că primăria nu poate asigura toate cheltuielile clubului. Totuși, nu știm de ce nu se poate aplica noua lege a sportului atâta timp cât ea a fost aprobată. De ce nu se poate face un credit bancar prin care clubul sucevean să acopere aceste datorii cu banii primiți de la primărie, acest lucru dacă e și legal… Sunt multe întrebări la care nu avem un răspuns și nu ne putem explica de ce nu s-a făcut un plan și nu s-a calculat la începutul sezonului trecut, atât avem cu atât trebuie să ne descurcăm.

Sursa foto: GazetaSV

Total
1
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts