Sunt un sucevean, iubitor de fotbal…

Sunt un sucevean, iubitor de fotbal. Nu fac parte din presă, politică, nu am nimic de câștigat sau de pierdut.

După mine, există trei categorii de suporteri în Suceava (probabil cam așa sunt peste tot în țară):

  • cei care merg la toate meciurile indiferent de divizie și vreme
  • cei care merg din când în când
  • cei care merg doar la meciurile tari sau cele mai importante (aici ar fi cei care zic că nu se merită să mergi la Liga a III-a, cei care vin doar la meciurile de cupă cu echipe din eșaloanele superioare și cei care, în ultimii ani, vin doar la barajele de promovare în liga secundă).

Eu fac parte din prima categorie, de ani buni nu am lipsit la vreun meci de pe Areni, dacă am de mers în altă parte într-o anumită perioadă, fac mereu în așa fel încât să fiu în Suceava la ora meciului. Urmăresc și deplasările, le mulțumesc celor care au transmis în ultimii ani meciurile Forestei. Nu fac parte din galerie, cu foarte mici excepții merg chiar singur la meciuri.

Dacă e să vorbim de zvonul, conspirație chiar, că echipa s-ar fi lăsat bătută de Ceahlăul, nu cred în așa ceva. Cred că lipsa de formă, valoarea unor jucători, defensiva perfectă a nemțenilor, norocul acestora, ghinionul nostru, toate acestea au făcut ca echipa să nu promoveze. Pe lângă asta, nu văd de ce să vrea Ion Lungu un insucces.  Si așa nu e prea iubit în oraș, iar acum cu această îndoială provocată de Robert Niță, combinată cu ratarea promovării nu îi aduce decât alte prejudicii de imagine. Nu ar fi umblat el fălos dacă echipa promova?  Nu ar fi fost un capital de imagine pozitiv acest lucru?  Ar fi acceptat un om ca Goian, adică un fost mare jucător, un om cu bani, să stea preș în fața lui? Cred că antrenorul nostru ar fi plecat imediat ce ar fi aflat de planurile lui tătuca Lungu.

Mai rămân jucătorii: unii sunt foarte tineri, unii sunt împrumutați, vreo doi sunt pe final de carieră, mă întreb câți ar fi refuzat să participe la așa ceva. Unii spun că Lungu nu a dorit să dea mai mulți bani în sezonul viitor, liga secundă presupune salarii mai mari, deplasări mai costisitoare etc. Am folosit ”să dea”, dar nu ar fi corect. Tot ce a primit Foresta Suceava a fost din bugetul local, nu din buzunarul lui. Credeți că un oraș ca Suceava nu ar putut să țină o echipă în divizia secundă? Probabil, dacă promovam, am fi fost în a doua jumătate a clasamentului, poate chiar am fi retrogradat după doar un an, cum au făcut în ultimii ani și Aerostar, Dacia Unirea Brăila, Baia Mare, dar ne-am fi jucat șansa.

Pe de altă parte, să zicem că ar fi adevărat acest zvon. Nu vreau să cred că Ion Lungu, ca persoană, caracter, ar fi atât de josnic încât să lase mii de oameni să spere. Miile care au venit la baraje, sutele care au fost și la Piatra Neamț au sperat, au încurajat, mulți si-au strigat suportul pentru această echipă care reprezintă municipiul Suceava și îmi place să cred că poate fi numită chiar echipa județului într-o oarecare măsură. Poți să te joci cu sentimentele atâtor oameni, să le dai speranțe știind ce urmează să se întâmple?  Refuz să cred că o persoană pe care nu o cunosc personal (doar din presă), nici de votat nu l-am votat vreodată, ar fi atât de ticăloasă.

În următoarele rânduri veți afla ceva ce nu cred că știe altcineva, nimeni din presa suceveană și mai ales nimeni dintre suporteri. Robert Niță a spus că un fost coleg, antrenor la o echipă ce era în acel moment calificată la baraj, o să piardă intenționat. La Suceava, foarte mulți au presupus că e vorba de Dorin Goian. Au fost 20 echipe la baraj. Știți ce am făcut (asta înainte de primul joc cu CSM Râmnicu Sărat)? Am căutat CV-ul lui Robert Niță, aflând echipele la care a jucat, dar și anii în care a activat la acestea. După, am luat la puricat să aflu la ce echipe și în ce ani au jucat ceilalți antrenori. Din cei 19 antrenori, la șase dintre ei nu am reușit să găsesc vreo informație, probabil că au fost jucători doar de eșaloane inferioare, DAR, pe lângă al nostru Goian, am mai găsit TREI antrenori care au fost colegi cu Niță, după cum urmează:

Gabriel Manu – CS Tunari –  1999, ambii erau la Steaua

Florin Maxim – Corvinul Hunedoara – 1998 ambii la Corvinul,  1999, ambii la Steaua

Victor Naicu – ACSO Filiași – 2006, colegi la Pandurii

 

Doi dintre cei trei au promovat cu echipele lor. Cel care nu a promovat este Victor Naicu. Sper ca măcar o parte din cei care cred că eșecul Sucevei a fost aranjat să aibă de acum dubii. Filiași nu a promovat, acesta fiind un orășel de nici 20 mii de locuitori din Dolj.

 

Dacă tot am vorbit de primar cam mult, consider că el e principalul vinovat de situația fotbalului din Suceava. E de aproximativ 20 de ani în funcție și nu a făcut nimic pentru infrastructura sportivă. Bine, urmează a se face sala polivalentă și un teren de antrenament. Dar stadion?  De ce nu avem măcar un stadion de 5.000 de locuri, adică un minim posibil pentru prima ligă, ceva de genul celor de la Voluntari, Chiajna, Mioveni? În 20 de ani se putea începe a se face un stadion din fonduri proprii, fără a aștepta Compania Națională de Investiții. Chiar dacă îți lua 10 ani să faci fundația, încă vreo 5 să faci o tribună, chiar dacă ar fi fost acum pe jumătate făcut, măcar era ceva, era o speranță.  Fotbalul sucevean nu are nici măcar speranță pentru următorii 5, chiar 10 ani.  Cât timp avem doar Areniul și stadionul .din Ițcani, suntem condamnați la maxim liga a doua. Mi-e frică că peste vreo câțiva ani se vor schimba criteriile de omologare pentru liga secundă și că Areniul nu va fi bun nici pentru asta. Dacă acum putem visa maxim la liga a doua, probabil în câțiva ani nu vom avea nici măcar asta.  Nici un sponsor serios nu va veni cât timp avem această infrastructură. Aici e problema de fapt, nu ratarea promovării acum.

 

Ce o să fie în sezonul următor nu știu. Poate sunt naiv, dar voi continua să merg la toate meciurile. Îmi place fotbalul și deși mulți țin să scoată în evidență părțile negative ale orașului, eu îl iubesc și așa. Suceava e parte din mine și o voi susține (nu doar din punct de vedere sportiv) indiferent de divizie, și în județeană să ajungă la un moment dat.  Trăiesc cu speranța că până mor, va deveni realitate și stadionul, că mă voi bucura chiar și de prima divizie. Suceava merită mai mult și îmi place să cred că nu subiectivismul din mine vorbește acum. Chiar merită!

 

Hai, Suceava!

 

 

Semnat,

un sucevean iubitor de fotbal

Total
0
Shares
Related Posts