Dănuț Lungu, fotbalistul care a rupt porțile în județul Suceava

Reprofilat din fundaș în atacant la Viitorul Liteni, Dănuț Lungu a înscris nu mai puțin de 48 de goluri în toate competițiile în sezonul 2022-2023. 

A avut un sezon excepțional, a marcat mai mult decât au făcut-o 2-3 echipe la un loc în tot sezonul fotbalistic recent încheiat, a cucerit Cupa României – faza județeană și a pus umărul la promovarea echipei sale în Liga a III-a. Cu siguranță Dănuț Lungu merita fără doar și poate acest articol în cadrul proiectului ”Fotbalist în Bucovina”. Chiar dacă este botoșănean la origine a fost adoptat destul de repede în fotbalul sucevean, unde a reușit să se integreze foarte ușor. La cei 35 de ani ai săi, Dănuț a arătat în sezonul 2022-2023 o poftă de gol nemaiîntâlnită, mai ales că a lăsat centrul apărării pentru atac. Însă hai să o luăm cu începutul…

”Fiind un mare iubitor de fotbal încă de când eram copil, nu am renunțat niciodată la visul de a juca la o echipă, oricare ar fi fost ea, mai ales că fratele meu juca fotbal și eu îmi doream să fiu ca el. În anul 2010, la vârsta de 21 de ani, am jucat primul meci oficial la Flacăra Văculești, în Liga a V-a, echipă cu care am câștigat campionatul și am promovat în Liga a IV-a. Din păcate, echipa nu s-a înscris, iar eu am plecat la Leorda. Acolo, împreună cu câțiva prieteni, am înființat o nouă echipă câștigând din nou campionatul. În acea pauză competițională, m-a transferat domnul profesor Radu Nițu la echipa ProSport Vârfu Câmpului, echipă la care am avut parte și de primele antrenamente din viața mea.”, povestește Dănuț Lungu.

După un an și jumătate, în urma unui amical cu echipa campioana județului, Dănuț și alți doi coechipieri au stârnit interesul echipei Luceafărul Mihai Eminescu, coordonată de profesorul Orlando Chirilă.

”Un antrenor bun (n.r. Orlando Chirilă), care mi-a dat încredere și de la care am încercat să învăț cât am putut de mult. Jucam în sfârșit la o echipă solidă, cu jucători ce au evoluat la Liga I, II și III, iar acest lucru mă obliga să ajung la același nivel cu ei. Am început ca și fundaș dreapta, dar după un timp, domnul profesor m-a băgat în centrul apărării, unde puteam să-mi folosesc cu adevărat cea mai bună calitate a mea, mai exact jocul aerian.”, a mai precizat Dănuț.

Dănuț Lungu, cel mai scump transfer efectuat vreodată în nordul Moldovei la nivelul Ligii a IV-a

”După două campionate și doua cupe câștigate cu Luceafărul, am fost cumpărat de domnul Rotaru de la Inter Dorohoi, care a plătit pentru mine o sumă destul de mare (din datele mele fiind și la ora actuală cel mai scump transfer al Ligii a IV-a din nordul Moldovei), lucru cu care mă mândresc, deoarece din copilul care uneori era alungat de pe teren, am ajuns să fiu dorit de toate echipele din zonă.”, își amintește Lungu.

Pentru Dănuț, Inter Dorohoi a însemnat o nouă etapă în cariera sa de fotbalist. S-a acomodat destul de repede la gruparea botoșăneană și a reușit să câștige un campionat, o cupă, iar rezultatele au fost pe măsură reușind un parcurs cu 1200 de minute fără gol primit și o promovare în Liga a III-a. După șase ani de muncă acesta își atinge visul, cel de a fi fotbalist profesionist. Timp de cinci ani a evoluat în Liga a III-a pentru Inter Dorohoi, Sănătatea Darabani și Dante Botoșani.

”În acești ani cât am evoluat în Liga a III-a, nu am renunțat la locul de muncă. Majoritatea antrenamentelor le făceam singur, fiind foarte greu să ă prezint la ele. Antrenorii pe care i-am avut m-au înțeles și nu am lipsit din echipă la nici un meci.”, mai spune fotbalistul botoșănean.

În 2018 a urmat cursurile de arbitraj fiindcă și-ar fi dorit să înțeleagă fotbalul din perspectiva unui arbitru. Timp de un an, sâmbăta evolua la Liga a III-a, iar duminica arbitra partidele din județ. Ulterior a urmat și cursurile de antrenorat.

”În anul 2019 am făcut și cursurile de antrenor, după care, împreună cu Dinu Duță , am înființat o echipă de juniori la Bucecea. În primele 30 de zile de la înscrieri erau deja 70 de copii prezenți la antrenamente. Această echipă a fost făcută din dorința de a oferi copiilor ceea ce eu nu am avut niciodată, mai exact juniorat și integrare într-un grup sportiv. Copiilor nu le erau percepute taxe, acest lucru ajungând la urechile celor de la FC Botoșani, care au început să ne ajute cu prezența unor jucători la antrenamente, lucru ce îi bucura enorm pe copii. Ulterior a fost înființată și o grupă de fotbal feminin a celor de la FC Botoșani, majoritatea jucătoarelor selectate fiind din Bucecea. Echipa activează acum la nivelul Ligii a III-a.”, mai precizează acesta.

Timp de un an și jumătate, la fiecare meci susținut pe terenul de acasă, cei de la FC Botoșani le-au oferit bilete gratuite și trimiteau autocarul oficial el echipei pentru transportul copiilor. În cele din urmă, Dănuț Lungu a fost nevoit să se mute în Suceava renunțând la fotbal pentru scurt timp.

”În anul 2020, m-am mutat în Suceava și din păcate, am fost nevoit să renunț la tot ce ținea de fotbal. Am reușit asta doar o jumătate de an, nereușind să stau deoparte. Mi-am căutat o echipă din Suceava, pentru a nu fi nevoit să mai fac naveta. A vorbit Mihai Guriță pentru mine la Liteni și așa am ajuns sub comanda lui Demis Maranda și Cătălin Holca. M-am atașat foarte mult de omenii de acolo, fiind iubitori adevărați ai fotbalului. Am dat peste o echipă organizată, cu experiență, având și un antrenor bun, un primar care iubește fotbalul… Cu alte cuvinte: o adevărată familie!”.

Un an fundaș central, iar un altul atacant

”Am jucat la Liteni returul sezonului 2021-2022 ca fundaș central, ceea ce am jucat din totdeauna, iar la începutul acestui sezon m-am «reprofilat» evoluând pe postul de atacant. Faptul că am ieșit golgheter m-a surprins și pe mine, dar acest lucru se datorează în mare parte echipei bune pe care o avem, cu care am promovat în Liga a III-a și cu care am câștigat faza județeană a Cupei României după o finală la care am luat suvenir bara de pe stadionul Areni.”, a conchis Dănuț Lungu.

Aceasta a fost povestea fascinantă a lui Dănuț Lungu din cadrul proiectului ”Fotbalist în Bucovina”, omul care a devenit cunoscut în toată România după ce a rupt la propriu bara uneia dintre porți pe stadionul Areni în finala Cupei României – faza județeană.

Dacă știți pe cineva a cărui poveste trebuie făcută cunoscută, vă rugăm să ne scrieți fie în comentarii pe facebook fie în privat, iar noi vom contacta persoana respectivă.

 

PS: Dănuț, să ne cumperi o poartă nouă! 🙂

 

 

Articol scris de: Adrian Negru

 

Total
0
Shares
Related Posts