Vali Burduja, fotbalistul care își împarte pasiunea cu munca pe șantier

Are aproape 25 de ani și provine dintr-o familie cu 17 copii, însă nu a renunțat în nici un moment la visul său de a evolua pe unul dintre cele trei eșaloane de fotbal din România. 

Originar din comuna Pătrăuți, județul Suceava, Vali Burduja are o poveste fascinantă de viață. Deși copilăria sa nu a fost atât de ușoară provenind dintr-o familie de 17 copii, Vali a fost și cu siguranță este genul de om care a încercat să ofere timp pentru fiecare, pentru familie, pentru muncă, dar și pentru pasiunea sa.

Legat de fotbal, Vali a știut că poate mai mult în momentul în care la vârsta de 16 ani a fost invitat de un prieten să joace la Cupa Cartierelor, un turneu de minifotbal local, acolo a reușit să câștige competiția, iar ulterior a fost remarcat și chemat la Liga a V-a. A mai făcut un pas și a ajuns la echipa pregătită de Constantin Ferariu, CSO Siretul Dolhasca, acolo unde și-a arătat calitățile de portar. Greutățile vieții și faptul că nu se putea descurca cu banii l-a făcut pe Vali să plece după jumătate de sezon.

”A fost ca un vis devenit realitate, speram că pas cu pas voi face progrese extraordinare, că într-o zi voi urca pe scena fotbalistică și că îmi voi reprezenta județul. Dar acest vis părea să se stingă după numai jumătate de sezon în care am evoluat într-un grup tare frumos, cel de la Dolhasca, însă fiindcă îmi era foarte greu din punct de vedere financiar am decis să plec și să muncesc peste hotare, dar cu speranța că într-o zi mă voi întoarce și voi continua să fac ceea ce îmi place.”, a mărturisit Vali Burduja.

Și-a făcut bagajele și a plecat la muncă în Belgia împreună cu niște prieteni. Bineînțeles, Vali nu avea stare și acolo l-a cunoscut pe Doru Costea, un antreprenor român care are afaceri în domeniul construcțiilor, dar care este în același timp pasionat de fotbal. Acesta are o echipă de fotbal formată din români de pretutindeni care evoluează în ligile inferioare din Belgia. Pentru Amicii Bruxelles a evoluat și Vali o perioadă de timp când a hotărât să se întoarcă acasă.

”A fost o perioadă frumoasă pentru mine, m-am simțit extraordinar, eram ca acasă. Mi-am făcut o nouă familie acolo, mă bucuram că pot îmbina utilul cu plăcutul. Am amintiri foarte frumoase din perioada petrecută în Belgia, dar în cele din urmă am decis să mă întorc acasă. După revenire am mers la Frătăuții Vechi, acolo unde domnul Nicu Covașă m-a chemat și care mi-a oferit oportunitatea să joc, însă din nou am fost nevoit după jumătate de sezon să plec înapoi în Belgia, unde am lăsat munca în construcții pe cea dintr-o seră de roșii.”, povestește Vali Burduja.

Pentru a-și ajuta familia, Vali a ales să practice fotbalul mai puțin și să muncească în străinătate, însă visul său rămâne în continuare același. Își dorește ca într-o zi să revină, să se dedice mai mult acestui sport și să reprezinte cu onoare culorile unei echipe sucevene fie în Liga a III-a, fie în Liga a II-a.

”Fiind dintr-o familie numeroasă cu 17 copii, mi-a fost greu. Unii dintre frații mei practică și ei fotbalul, iar alții mai sunt încă la școală, încerc să-i ajut și pe ei pe cât posibil pot și poate că într-o zi îmi voi atinge țelurile, însă toate trebuie puse la punct pas cu pas. Acum lucrez în Irlanda, dar sper să mă întorc acasă cu forțe proaspete și să lupt în continuare pentru visul din copilărie.”, a încheiat Vali.

Aceasta a fost povestea fascinantă de astăzi din cadrul proiectului ”Fotbalist în Bucovina”. Dacă știți pe cineva a cărui poveste trebuie făcută cunoscută, vă rugăm să ne scrieți fie în comentarii pe facebook fie în privat, iar noi vom contacta persoana respectivă.

Total
0
Shares
Related Posts