Sponsori Sponsori

Va mai avea Suceava un jucător ca ”Goe”?!

STEAUA-MOTHERWELL MECI PRELIMINARII EUROPA LEAGUE DORIN GOIAN CU MANA IN CAP

“E o seară rece… parcă prea rece pentru un 13 octombrie. La Constanța însă e zi de meci mare, iar 20 de mii de tricolori cântă neîncetat, vremea de afară părând a le fi un aliat şi nici vorbă un dușman. Jucăm cu Olanda un meci extrem de important pentru calificarea la un turneu final pe care nu-l mai văzusem de un deceniu. E jumătatea reprizei secunde când cineva cu o detentă de invidiat se ridică parcă peste toți și cu o lovitură de cap înscrie un gol cât o calificare, un gol pentru o întreagă națiune. La capătul acelei centrări se afla suceveanul Dorin Goian. “Goe” al nostru tocmai îngenunchease portocala mecanică.”… …e prima imagine care îmi vine în minte când mă gândesc la Dorin Goian, e practic imaginea succesului după ani şi ani de trudă. Acea seară a fost recompensa fotbalului pentru un jucător ce mereu i-a fost fidel sportului rege, tratându-l cu o seriozitate şi cu un profesionalism proverbial.

Născut la 12 decembrie 1980, Goe, aşa cum este cunoscut publicului, şi-a început cariera de fotbalist la Suceava, mai apoi plecând la Ceahlăul Piatra Neamț, după urmând transferul la FCM Bacău. Ajutat şi de calitățile sale evidente, dar şi de relația foarte bună dintre Dumitru Sechelariu şi Gigi Becali, Goian reușește transferul cel mare ajungând în curtea celui mai titrat club de fotbal din România-Steaua București.

Înconjurat de nume mari la acea vreme precum Mirel Rădoi, Nicolae Dică sau George Ogăraru, lui Goian nu-i ia mult timp până să devină un jucător de bază al echipei. Alături de Sorin Ghionea reuşeşte să formeze de departe cel mai bun cuplu de fundaşi centrali din țară. În celebrul sezon 2005-2006 al Cupelor Europene, Goe este un jucător exponențial pentru Steaua reușind să înscrie câteva goluri decisive, ajutat de un joc de cap mult peste medie. Împreună cu campioana României de la avea vreme, Dorin Goian ajunge până în semifinalele Cupei UEFA, doar câteva minute fiind în calea unei finale istorice cu FC Sevilla. Ajutat de evoluțiile sigure de la echipa de club, al nostru sucevean devine un jucător de bază şi în echipa națională pentru care evoluează în 69 de partide.

După aproape 10 ani de fotbal profesionist la nivelul Ligii I, Goian consideră că e nevoie de o schimbare, iar în 2009 acceptă oferta italienilor de la Palermo. Aici petrece doi ani din carieră, între 2009 şi 2011 evoluând pentru gruparea din cizmă 30 de meciuri. După alte două experiențe, una în Scoția la Rangers și cealaltă la Spezia, Goian se mută în Grecia la Asteras Tripolos, acesta fiind ultimul club din cariera sa de jucător. Așadar, după ce şi-a trecut nume mari în CV evoluând în semifinalele Cupei UEFA, grupele Ligii Campionilor, Serie A, dar și la un Campionat European cu echipa națională, Dorin Goian consideră că e timpul să-și agațe ghetele în cui. Fără să stea departe de fenomen, acesta acceptă în 2016 propunerea de a fi președintele executiv al Forestei Suceava.

Practic Goian se întorcea acolo unde a început să facă primii pași în fotbalul mare. La 3 ani de atunci, se pare că cel puțin pentru moment Goian a dat costumul de președinte pe treningul de antrenor, în prezent ocupând funcția de antrenor principal la Bucovina Rădăuți. Ajutat de fostul coleg din teren din perioada de la Steaua, Daniel Bălan, Goe nu se dezminte nici în noua postură, reușind să facă din echipa ce o antrenează una dintre cele mai bune grupări ale Ligii a 3-a. Provenită dintr-o mare dorință de a reuși, cariera lui Dorin Goian poate fi un exemplu pentru orice copil care se apucă de fotbal.

Ca şi suporterii suceveni, nu ne rămâne decât să așteptăm ziua în care în calitate de antrenor sau de conducător, Goian va pune umărul la revenirea Sucevei în eșalonul de elită al fotbalului românesc. Așa cum tu ai așteptat 70 de minute o centrare perfectă pentru golul cu Olanda, aşa și noi o sa asteptăm momentul în care ne vei urca iar pe culmile fericirii. Că va fi o lună, un an, doi sau zece, noi vom fi acolo la datorie. Până atunci… MULȚUMIM, GOE! Noi nu am uitat!

Articol scris de: Dragoș Negură

Sursa foto: ProSport.ro

Total
0
Shares
Related Posts