”Au dispărut terenurile de sport, copiii nu mai au unde să practice fotbalul”

Dorin Goian trage un semnal de alarmă în privința viitorului sportului românesc. 

Într-un interviu acordat celor de la RHF Sports&Management fostul mare jucător sucevean se arată dezamăgit de situația in care se afla sportul. Pus să enumere 3 măsuri care în viziunea sa ar ajuta la evitarea dezastrului fotbalului și nu numai, acesta a declarat:

”Ar trebui redeschise terenurile de sport, mai ales în weekend, când copiii vor să facă mișcare. Au dispărut terenurile de sport, copiii nu mai au unde să practice fotbalul, se orientează către alte activități și se îndepartează de sport. Trebuie deschise terenurile, toți copiii să aibă acces gratuit și să facă mișcare. Eu acolo am copilărit, acolo am pus bazele primelor deprinderi motrice, am descoperit spiritul de competiție, până să încep fotbalul în mod organizat. De asemenea, ar trebui organizate cu mai mult profesionalism competițiile pentru copii, antrenorii ar trebui școliți în spiritul sportului de performanță, iar copiii educați, după o altă mentalitate.”

Stâlp al naționalei la europeanul din 2008 când a fost egalul campioanei mondiale Italia și a vicecampioanei mondiale de la acea vreme Franța, dar și fundaș de bază al Stelei în semifinala de Cupa Uefa din 2006 cu Middlesbrough, Dorin Goian consideră că fotbalul românesc poate fi resuscitat, dar doar cu o schimbare din temelii:

”Aș începe cu resursa umană. Aș impune ca fiecare antrenor de la grupele de copii și juniori să dețină cel puțin Licența A. Apoi aș investi în educarea și formarea profesională a acestora. În al doilea rand, aș schimba cadrul juridic cu care se confruntă fotbaliștii din ziua de azi. Aș impune contracte de muncă, nu convenții civile, pentru anii în care aceștia joacă fotbal, pentru ca ulterior să se bucure de o pensie, așa cum se întamplă cu cei care au avut alte profesii. În ultimul rând, dar nu cel mai puțin important, aș investi în infrastructură, începând cu cea de la nivelul juvenil. Mai simplu spus, aș investi în bazele sportive, în terenurile de antrenament și, mergand mai sus, în construirea de stadioane moderne și accesorizate, unde publicul să se simtă respectat.”

Cu multă indignare Dorin Goian se arată trist și de ce se întâmplă la Suceava și este de părere că lipsa competenței în conducere face ca Foresta să se zbată în continuare în mediocritate:

”Ca să construiești ceva durabil și de anvergură ai nevoie de oameni competenți, iar asta lipsește, cel putin pentru moment, clubului Foresta Suceava. Pe acolo sunt oameni incompetenți, fără niciun un fel de pregătire, care nu nicio treabă cu fenomenul fotbalistic. Mă gândesc la sponsorul principal al echipei, de exemplu, care este susținut politic de factori de decizie din primărie. S-ar putea realiza multe, dar este nevoie de oameni dedicați și competenți.”

Puteți vedea întregul interviu aici https://www.rfhsport.ro/deschideti-terenurile-de-sport-pentru-copii

 

Articol scris de: Marian Silviu

Total
0
Shares
Related Posts