Turneul Național de Mini Rugby „Viorel Lucaci” a ajuns la ediția a X-a

Berchișeștiul a fost capitala rugby-ului în Bucovina la finele săptămânii trecute acolo unde s-a desfășurat cea de-a X-a ediție a Turneului Național de Mini Rugby ”Viorel Lucaci”. 

Primăria comunei Berchișești, în parteneriat cu Federația Română de Rugby, Clubul Sportiv Şcolar Gura Humorului și Fundația „Te Aud România”, a organizat duminică, 9 octombrie, cea de-a X-a ediție a Turneului Național de Mini Rugby ”Viorel Lucaci”. Scopul prinicipal al acestui turneu a fost promovarea tinerilor sportivi care s-au remarcat prin rezultate deosebite la nivel național sau internațional.

Competiția din acest an a avut două categorii: rugby tag, pentru prima dată în istoria turneului și rugby contact, cu participarea a șapte școli la categoria de rugby tag și 4 cluburi care s-au înscris în categoria rugby contact. Categoriile de vârstă au fost de 8, 10, 12 şi 14 ani, atât din județul Suceava, cât și din toată țara.

”Un impuls l-a avut și faptul că fostul căpitan al echipei Steaua București, este localnic, este din Berchișești, iar din respect pentru dumnealui și ceilalți rugby-iști ai Berchișeștiului am organizat acest turneu. De la o ediție la alta, numărul copiilor crește, iar eu apreciez dorința acestora de a face sport.”, a transmis Violeta Zenovia Țăran, primarul comunei Berchișești.

Născut şi crescut în Berchişeşti, Viorel Lucaci, cel care dă numele turneului, a fost căpitan al echipei Steaua Bucureşti și component mulți ani al echipei naționale. La ediţia din anul 2016, Viorel Lucaci a primit distincţia de „Cetăţean de Onoare” al comunei Berchişeşti, în semn de respect faţă de întreaga sa activitate sportivă, fiind o onoare pentru comună că a reprezentat-o cu cinste în ţară şi peste hotare. În ziua de astăzi mulți antrenori spun că este greu să creeze performanță, mai ales în condițiile în care majoritatea copiilor sunt de la țară și fac naveta cu greu la un club sportiv pentru a se antrena.

”Este foarte greu atât pentru copii cât și pentru părinți. Mai ales în prezent după pandemie, această criză care a adus scumpiri este un factor care influețează buna desfășurare a multor activități sportive. Am copii în echipă care majoritatea sunt de la țară și fac navetă, iar costurile sunt mari și am decis să merg eu la ei pentru ca ei să nu mai vină la Suceava. Prefer să merg eu la ei la școală să facem antrenamente, iar la competiții îi adun pe toți și participăm ca să jucăm.”, a declarat Vasile Conache, antrenor CSM Suceava.

Și antrenorul CSS Gura Humorului, Andrei Varvaroi, a înțeles importanța sprijinirii sportivilor din mediile defavorizate, iar alături de diverse fundații încearcă să creeze proiecte și programe prin care să le ofere acestora o șansă de a merge mai departe și de a face performanță la nivel înalt.

”Teoretic, cluburile sportive școlare care au interes și care vor să facă performanță ar trebui să bugeteze locuri pentru cei care vin din mediul rural. În privința asta, noi am încercat la Gura Humorului, în acest an am început un program pilot împreună cu fundația «Te aud România», avem undeva la 10 școli care fac rugby tag. Cei care vor să treacă la contact, noi oferim burse tot prin intermediul fundației, un loc în cămin și intră în program. Am avut deja o generație de copii la Gura Humorului care au fost multipli campioni naționali, deci un proiect bun. Totul depinde și de copiii care vor să plece din mediul lor și să facă performanță.”, a declarat Andrei Varvaroi, antrenorul CSS Gura Humorului.

Turneul Național de Mini Rugby „Viorel Lucaci” a devenit de ani buni un eveniment tradiţional atât pentru localitatea Berchişeşti cât şi pentru sportul sucevean.

 

Articol scris de: Adrian Negru

Total
0
Shares
Related Posts