Cum a decurs tabăra ”Cu mintea sănătoasă și cu braț puternic”

În zilele de 6-7-8 septembrie 2019 a avut loc tabăra de zi cu caracter sportiv și educativ „Cu mintea sănătoasă și cu braț puternic” în pădurea de pe lunca râului Suceava, din localitatea Tișăuți. A fost o acțiune complexă ce a cuprins tir cu arcul, airsoft, atletism precum și activități specifice supraviețuirii în natură: alcătuirea unui adăpost, școala nodurilor, școala focului, autoapărare, prevenția răpirii și a violenței stradale, precum și noțiuni de prim ajutor. La finalul stagiului s-au efectuat acțiuni de ecologizare și iginenizare a pădurii.
Organizatorii evenimentului au fost Lup Marius reprezentant al „A.S.A.B.” Suceava, Liviu Găină reprezentant al asociației ”Frăția Ortodoxă” și Moraru Cătălin Adrian, reprezentant al asociației sportive „Extreme Sport Suceava”.
Evenimentul a fost susținut de Primăria și consiliul local din Ipotești precum și RNP Romsilva, Direcția Silvică Suceava prin Ocolul Silvic Pătrăuți reprezentat de domnul inginer Chidoveț Stelian cu care s-a semnat un parteneriat de colaborare.
Au fost invitați profesioniști din diferite domenii de la care cei prezenți au asimilat cât mai multe informații utile, atât în viața de zi cu zi cât și în situații speciale.
A fost prezent un reprezentant al Inspectoratului pentru Situații de Urgență, plutonier major Ungureanu Adrian care a vorbit despre proceduri de prim ajutor, proceduri de prevenire și stingere a unui incediu în spații închise și în natură, doamna Elena Tardea – Agenția Națională Antidrog, Suceava – “Adevărul despre droguri”,cu o activitate de informare și conștientizare a tinerilor cu privire la efectele fizice, psihice și sociale ale consumului de droguri și clarificarea unor concepte generale legate de substanțele psihoactive și anume: dependența fizică și psihică, toleranța și sindromul de abstinență, doamna Liliana Orza și psiholog Mihai Moisoiu din cadrul Centrului Regional împotriva Traficului de persoane Suceava, specialiștii ce au susținut o activitate de informare pe linia prevenirii traficului de minori și a cuprins aspecte teoretice privind definirea conceptului de trafic de persoane, profilul traficantului și a victimei, identificarea factorilor de risc și de vulnerabilitate pe specific de vârstă dar și modalități de evitare a expunerii la acest fenomen (Campania Națională ,,Distruge Zidul Indiferentei! Traficul de persoane poate fi prevenit!”, domnul inginer silvic Bândiu Sorin de la Ocolul Silvic Pătrăuți care a prezentat un insectar existent la ocol realizat cu material recoltat și sistematizat pe parcursul mai multor ani cu viețuitoare din zona pădurilor locale, psiholog Liliana Bujor care prin activitatea desfășurată a crescut coeziunea de grup și a favorizat intercunoșterea participanților, toate acestea având un caracter ludic și interactiv ce au vizat identificarea, într-un exercițiu de tip debate, a avantajelor și dezavantajelor utilizării celor trei T (telefon, tableta, televizor) precum și domnul colonel Gagiu Gheorge (rezervă) care a pus în practică exerciții de front și formații individuale și de grup. O parte inedită a fost prezența unui părinte ieromonah care viețuiește în pădure de foarte mulți ani și care a vorbit de experiența lui în acest mediu punctând și aspecte de ordin patriotic într-un context creștin ortodox.
Au fost invitați ca lectori, reprezentanți ai școlii de supraviețuire ”Reduta” prin Domnul Eugen Sechila și Samir Mekki, oameni cu o vastă experiență din domeniile militar, medical și artelor marțiale.
Declarații: Lup Marius.”Am fost foarte entuziasmați să organizăm un asemenea eveniment în pădure. Au fost prezenți peste 60 de copii cu vârste între 12 și 19 ani care au participat activ și cu bucurie la toate activitățile. Scopul taberei a fost unul de depășire a zonei de confort din mijlocul societății actuale preponderent sedentare, de restabilire și cunoaștere a propriei persoane dar mai ales de descoperire a adevăratelor posibilități umane exprimate direct prin activități din mai multe domenii realizate în mijlocul naturii”.
Liviu Găină. ”Frăția ortodoxă are ca motto: ”Împreună aducem mai multă bucurie”. Cred că ce am realizat în acest stagiu sportiv se vede în bucuria din ochii copiilor, dragostea frățească între participanți și organizatori. Practic este un obiectiv atins.”
Eugen Sechila, Reduta: ”Aceste tabere vin să răspundă unei nevoi de autonomie personală, de independență. În ceea ce privește ceea ce se învață propriu-zis în tabere, este vorba de acțiuni simple, ce seamănă cu cercetășia: învățăm copiii să-și construiască un adăpost, să-și calculeze și să țină sub control funcțiile biologice, să-și drămuiască efortul și energia, să aprindă un foc, să facă un nod, dar și tehnici medicale de prim ajutor: cum să oprească o hemoragie, cum să facă un brancardaj, cum să prioritizeze acțiunile în funcție de răni, cum să ajute și să extragă o victimă a unui accident, astfel de lucruri. De asemenea, îi învățăm cum să se apere, cum să se condiționeze fizic pentru a fi rezistenți, cum să gestioneze stresul, cum să folosim terenul și mediul în favoarea noastră. Este important de spus că ceea ce-i învățăm noi nu se aplică în pădure, ci în viața reală, în mediul urban în care trăim cei mai mulți dintre noi. Practic, încerc să-i readuc pe tineri la un pic de firesc”.
Sponsorii acestui eveniment au fost: Interconti, Relax Regal, Asociația nonprofit Bucovina pentru toți, Cadran Prod, Timgroup, Dezmembrări Gabi și Larisa.
Mulțumim voluntarilor de la ”A.S.A.B.” Suceava, Extreme Sport, ”Frăția Ortodoxă”, fotografilor: Pașniciuc Dragoș Ionuț Apetrachioae și George Știrbu, televiziunii NEst-TV Channel, ziarului Monitorul de Suceava și siteului SportSV.ro.

Total
0
Shares
Related Posts